La relació que té el gen ACTN3 amb les lesions musculars en el futbol professional

Aquesta setmana, el fisioterapeuta Enric Clos de l’equip de Bayés Esport, ha publicat juntament amb quatre autors més l’article: “La mutació d’un sol nucleotid del gen ACTN3 està relacionada amb la incidencia de lesions musculars de no contacte en futbolistes professionals”

Les lesions musculars són freqüents en el futbol professional tot i que s’estan implementant protocols de prevenció. La genètica constitueix un nou àmbit per estudiar els riscos i el rendiment de les lesions intrínsiques. Atès que els estudis previs sobre els polimorfismes nucleòtids individuals (SNP) han demostrat que influeixen en la taxa de lesions musculars, la gravetat de la lesió i el temps de recuperació, l’estudi pretén estudiar l’associació que els SNP d’ACTN3 tenen amb aquests paràmetres en jugadors de futbol professionals.

Amb aquest anàlisi es pot comprovar que la genètica està guanyant importància a l’hora d’avaluar el risc de lesió així com també el rendiment en el món del futbol professional. L’ACTN3 es pot considerar un biomarcador de la susceptibilitat de lesions en aquesta disciplina. Identificar aquells jugadors amb la major susceptibilitat de lesions a través de la genètica podria fer que els equips de futbol poguessin individualitzar les càrregues de treball i els protocols de prevenció.

Si vols saber-ne més pots llegir l’article sencer entrant al link que apareix en el títol de la publicació.

 

Enric Clos, fisioterapeuta