Prova d’esforç

Estudi de l’adaptació fisiològica a l’esforç valorant la capacitat funcional i establint el nivell de condició física de l’esportista.

Va dirigit a totes aquelles persones que practiquen algun esport de manera regular tant si tenen o no factors de risc cardiovascular o antecedents personals o familiars d’interès, que vulguin conèixer quin és el seu nivell de condició física. També ens dirigim a aquells que es volen iniciar en alguna disciplina esportiva i desitgin una valoració funcional cardiorespiratòria completa.

  • Proves d’esforç convencionals i cardiopulmonars integrades
  • Prova d’esforç amb anàlisi de gasos aspirats
  • Prova d’esforç amb corba de lacticidèmia

 

ProvesEsforc_BayesEsport (1) ProvesEsforc_BayesEsport (2) ProvesEsforc_BayesEsport (3)

 

En què consisteix una prova d’esforç?

Consisteix a enregistrar un electrocardiograma mentre el pacient fa un esforç físic gradual i d’intensitat programada. Durant la prova s’observa la resposta del pacient a l’esforç: si apareix dolor, si li respon correctament la pressió arterial i la FC (freqüència cardíaca) o si hi ha alteracions en l’ECG (electrocardiograma) que indiquin manca d’irrigació coronària o l’aparició d’arítmies cardíaques.

L’electrocardiograma d’esforç és una de les tècniques no invasives més utilitzades per avaluar tant esportistes com pacients asimptomàtics o amb una possible o confirmada patologia que pot agreujar-se amb l’exercici.

El comportament fisiològic de la FC, la PA (pressió arterial) i l’absència d’alteracions ECG suggereix una funció cardiovascular correcta. Per contra, l’adaptació anormal a l’esforç indica un possible deteriorament de la funció cardiovascular que s’acompanya, generalment, d’alteracions en l’ECG, hipotensió arterial, angina, mareig o dispnea.

La prova d’esforç amb gasos mesura l’oxigen consumit i el diòxid de carboni produït. Aquest paràmetre ens permet un anàlisi més detallat i una planificació individualitzada i ajustada de l’entrenament.

La prova d’esforç amb anàlisi de lactats analitza el llindar de lactat mitjançant una punció al lòbul de l’orella. El llindar de lactat aeròbic i anaeròbic valora la resistència aeròbica d’un esportista. S’ha demostrat una correlació directa entre el llindar anaeròbic i el rendiment. Amb un bon anàlisi d’aquestes dades podrem predir el rendiment i prescriure l’exercici indicat per a millorar-lo. Si a més utilitzem la freqüència cardíaca podrem prescriure zones d’entrenament.

 

Quina és la utilitat d’una prova d’esforç?

  • Valoració funcional cardiorespiratòria.
  • Detecció d’alteracions hemodinàmiques i elèctriques.
  • Valoració de la capacitat funcional i l’establiment del nivell de condició física, determinació del llindar anaeròbic, el consum màxim d’oxigen, la FC (freqüència cardíaca) màxima,
    els ritmes i càrregues de treball adequades en cada cas…
  • Estudi de l’adaptació fisiològica a l’esforç.
  • Control i seguiment de l’entrenament.
  • Control de l’evolució dels pacients en programes de readaptació funcional.