Estudi podològic biomecànic de la marxa amb sensors runscribe

Moltes vegades un esportista es lesiona repetidament i no sabem el per què. La causa pot ser multifactorial. És per això que no només és important el diagnòstic mèdic, el qual és clau per aplicar un tractament correcte, o el tractament fisioterapèutic per solucionar el problema, sinó que també és bàsic valorar la biomecànica per evitar que es torni a reproduir la lesió i a la vegada millorar el rendiment i disfrutar de l’activitat física que volem fer sense interrupcions per lesions o dolències.

Per realitzar un bon estudi podològic biomecànic és molt important l’anamnesi, o sigui, demanar a l’esportista coses tan bàsiques com, com és el seu dia a dia, com és la seva feina, si descansa i s’alimenta correctament, si pren algun tipus de medicació, quin tipus de calçat utilitza, quines lesions o patologies prèvies ha patit, des de quan practica esport i per què el practica, etc.

Després de l’anamnesi es passa a fer una exploració, primer a la camilla per fer una primera valoració estructural, muscular i dermatològica. Seguidament continuem l’exploració de l’esportista des d’una vessant estàtica i dinàmica del cos. En estàtica, ens ajudem de la plataforma de pressions on podem veure qualsevol punt de sobrecàrrega, localització dels centres de gravetat dels peus, del centre de masses del cos així com també qualsevol alteració estructural.

La valoració dinàmica la realitzem a la cinta de córrer. Es valora el pacient caminant i corrent amb i sense el seu calçat habitual i amb l’ajuda de tres càmeres de gravació. Una frontal, una lateral i una posterior amb l’objectiu de visualitzar els tres plans de moviments de l’esportista i poder detectar qualsevol alteració biomecànica possiblement responsable de la lesió.

Recentment hem incorporat els sensors RunScribe®. El RunScribe® són dos acceleròmetres triaxials situats un a cada peu que capturen dades a cada pas proporcionant una visió molt detallada de la mecànica de la marxa. Ens son molt útils per medir paràmetres espai-temporals durant la marxa i la carrera, així com també valorar l’efectivitat  de les plantilles d’una manera totalment objectiva.

Per últim i no menys importat, cal fer un valoració del calçat i mitjons. És freqüent haver sentit parlar del drop, del perfil, de minimalisme, de calçat pronador o neutre però no sempre sabem el que vol dir, ni sabem el que més ens convé. Cal tenir present que un calçat inadequat pot afavorir que ens lesionem. Per això es molt important que ens deixem assessorar alhora d’escollir el calçat, ja que en pot ajudar a evitar lesions i a millorar el nostre rendiment.

Des de Bayés Esport et recomanem fer un estudi podològic biomecànic abans de planificar qualsevol objectiu esportiu, ja siguis amateur o professional.

Consulta amb la podòloga esportiva de Bayés Esport, Ma Dolors Puigsech Benet