Dr Agustí Comella parla sobre la medicina de l’esport

En termes esportius el cos és una màquina biològica molt complexa que transforma l’energia química en energia mecànica. Com tota màquina, necessita una posada a punt i un manteniment. Aquí és on entra en joc la Medicina de l’Esport.

La Medicina de l’Esport és l’única especialitat que involucra una sèrie d’especialitats mèdiques, que permet tenir uns coneixements amplis per a poder donar una atenció integral a l’esportista i a les persones que es volen iniciar en l’activitat física.

L’exercici físic és l’estrès fisiològic més comú a què es veu exposat el nostre cos, i implica pràcticament tota la nostra biologia en pocs segons. Cada vegada més, els esportistes posen el seu cos al límit, i això es tradueix en situacions de gran estrès en el seu cos. I per fer-ho, cal tenir informació sobre aspectes rellevants de la resposta de l’organisme a l’esforç i la seva adaptació a l’entrenament. S’ha de fer incidència en els sistemes que intervenen més intensament en l’activitat física, com són el sistema cardiovascular, el respiratori i el muscular esquelètic. I en funció de l’edat i dels objectius de l’esportista, es farà més o menys incidència en la recerca  de possibles patologies.

L’especialista en Medicina de l’Esport ha de tenir els coneixements i estar familiaritzat en biomecànica, fisiologia de l’exercici, cardiologia, pneumologia, metabolisme i nutrició, ortopèdia, podologia i traumatologia, entre d’altres, aspectes que han fet que aquesta especialitat esdevingui una autèntica àrea de coneixement.

Actualment, tothom està d’acord en el benefici que aporta l’activitat física a totes les edats, des d’infants fins a la gent gran. Però és essencial que els esportistes, de qualsevol nivell, segueixin controls per assegurar el seu bon estat físic i de salut, i evitant un accés erroni a la pràctica de l’esport o una mala planificació, que pot provocar un perjudici per a ell, arribant a comportar un augment de les lesions o fins i tot situacions de risc vital. Per tant, la Medicina de l’Esport també juga un paper diferencial molt important en la prevenció i la planificació de l’esport.

En el cas de lesions, la formació dels especialistes permet fer un diagnòstic ràpid i aplicar el tractament més adequat, que permet als esportistes recuperar-se amb el menor temps possible i reduir al màxim el risc de complicacions que retardin la seva reincorporació.

Cada vegada hi ha més persones que practiquen esport, però molt poques es plantegen fer una visita als centres de Medicina Esportiva, ja que tenen la impressió errònia que els especialistes en medicina esportiva atenen únicament a esportistes d’alt rendiment o professionals.

Per saber quan cal acudir a un metge especialista en Medicina de l’Activitat Física i Esport, sempre s’ha de tenir en compte la intensitat dels entrenaments, el nivell competitiu i l’edat de l’esportista. I tenir present que tan important és pels infants com per la gent gran.

Una norma bàsica a seguir per a tota la població que practica esport és la realització d’un electrocardiograma de repòs i una visita bàsica d’aptitud esportiva. Això ens permet fer un correcte screnning de salut i reduir el risc de problemes cardiovasculars. Als esportistes de nivell competitiu, d’alta intensitat, adults amb factors de risc cardiovascular o els majors de 45 anys, se’ls aconsella la realització d’una prova d’esforç i valorar la necessitat d’una ecocardiografia per estudiar les estructures valvulars cardíaques i la massa miocàrdica.

El que és clau, és que l’individu practiqui esport amb seguretat per la seva salut. Depenent de les condicions físiques de cada un i del que vulgui assolir, s’oferirà un servei integrat per les diferents disciplines, per tal d’acompanyar-lo amb garanties en el seu objectiu.

 

 

Dr Agustí Comellafisiòleg i medicina de l’esport i educació física